El far de contradic

A les entrades anteriors d’aquest bloc hem vist i repassat els fars del port de Barcelona, ​​com el Far del Llobregat , el del Dic de l’Est , el de Montjuïc o el més veterà i ara convertit a la Torre del Rellotge.

Far del Llobregat
Far del dic del l’est
envisitadecortesia.com
Far de Montjuïc
envisitadecortesia.com
Torre del rellotge i vell far

En aquesta entrada parlaré d’un altre far, potser no tan important com els anteriors, però sí imprescindible a causa dels múltiples usos que van tenir les seves instal·lacions, ja que durant molts anys els Pràctics del port de Barcelona hi van tenir ubicada la base.

Un far interior

Aquest edifici seria el substitut ideal de l’antic far situat a la zona del Moll de Pescadors, a l’interior del qual tenien establerta la base el Cos dels Pràctics del port. Cal recordar que el vell far ja feia temps que n’havia perdut la utilitat i amb les noves obres d’ampliació del Moll de Pescadors i amb la construcció del de les Balears, els Pràctics van haver de buscar una nova base operativa.

El vell far i antiga base dels Pràctics (imatge del Museu Marítim de Barcelona)

Per un temps van trobar lloc al Moll de Muralla i més tard al morro de Ponent, però, la constant evolució i progrés del port van obligar a desallotjar aquesta zona a causa de noves obres d’ampliació, obres que donarien forma a la dàrsena del Morrot amb els molls de Ponent, Costa i Contradic.

Seria en aquest darrer moll on s’ubicaria el nou edifici dels Pràctics del port, edifici coronat amb un far de 6è ordre i d’un punt d’observació i senyalització de guaites. Aquest emplaçament seria ideal ja que es trobava davant de la bocana del port, a recer del Dic de l’Est. Des d’aquí seria molt més senzill i ràpid acudir en demanda del vaixell que sol·licités a un pràctic i en cas necessari acudir a ajudar-lo.

La llum d’aquest nou far complementaria la del Dic de l’Est i entre tots dos senyalitzarien a la perfecció la bocana del port (MJOP)

La planta baixa era utilitzada per a l’allotjament de la marineria de guàrdia amb un dormitori i quatre lliteres triples, menjador, cuina, rebost i servei. El primer pis estaria reservat per als Pràctics amb unes instal·lacions similars a la planta baixa, amb la diferència que als seus dos dormitoris disposaven de llits dobles.

Plànols alçat lateral i frontal del far de Contradic (MJOP 1907-1910)

Per sobre d’aquesta planta es construiria la torre del far de dos pisos d’alçada, a l’última planta de la qual s’instal·laria el pràctic de guàrdia durant el dia, i a la nit el fanaler. A dalt de la torre es va instal·lar una llanterna de ferro i vidres de forma hexagonal de 2 metres d’alçada coronat per un penell i un parallamps.

Edifici del far i base dels Pràctics del port (Memòria de la Junta d’Obres del Port)

La bona situació a la bocana del Moll de Contradic va propiciar que durant llargs anys s’hi instal·lessin serveis auxiliars del port, un d’ells va ser el de la Societat Espanyola de Salvament de Nàufrags que va tenir la base al costat de la base dels pràctics, i la Aeronàutica Naval també va establir aquest moll com a centre operatiu dels seus hidroavions i vaixells de suport.

Instal·lacions de l’Aeronàutica Naval al Moll de Contradic als anys trenta (imatge del Museu Marítim de Barcelona)

Una vegada més la constant evolució del port va obligar a reordenar els usos i les concessions que s’havien atorgat a aquest moll. Els pràctics van haver de buscar una nova base ja que en poc temps aquesta zona es transformaria en una estació receptora de gra amb la construcció d’una primera sitja.

Interessant imatge presa a mitjans de juny de 1957 durant la primera visita del portaavions USS Forrestal, a la part inferior esquerra veiem el far de Contradic poc abans de ser derruït (autor desconegut)

Pel que fa als Pràctics, van trobar una nova base al Dic de l’Est, al nou edifici del restaurant Porta Coeli.

Més informació:
Memòries de la Junta d’Obres del Port de Barcelona del 1907 al 1935

Un comentario en “El far de contradic

Deja un comentario